Ναύπακτος, ταξιδεύοντας Δυτικά στην Ελλάδα

Ένα ανήσυχο πνεύμα και ένας ευνοϊκός άνεμος αρκούν για να φέρουν κάποιον με διάθεση για εξερεύνηση στη Ναύπακτο, στα νότια του νομού Αιτωλοακαρνανίας. 

Η Ναύπακτος βρίσκεται μόνο 10 χλμ μόλις περάσετε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και φτάσετε στο Αντίρριο

Σύντομη Ιστορία

Η Ναύπακτος είναι χτισμένη δυτικά στον Κορινθιακό Κόλπο. Είναι μια από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις, γεγονός που αποδεικνύει το παλαιό λιμάνι της με την οχύρωσή του, η οποία ανεβαίνει βαθμιδωτά μέχρι το κάστρο στην κορυφή του λόφου πάνω από την πόλη. Πήρε το όνομά της από τις αρχαίες λέξεις ναυς και πήγνυμι, που σημαίνουν «πλοίο» και “κατασκευάζω” αντίστοιχα.

Την πλούσια ιστορία της Ναυπάκτου ήδη από τα αρχαία χρόνια αποδεικνύουν τα ευρήματα αρχαίων ναών και οι αναφορές αρχαίων συγγραφέων σε αυτή. Υπέστη πολλές διοικητικές μεταβολές από το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς οπότε και η πόλη αναφέρεται πρώτη φορά και κατά τα χρόνια του Βυζαντίου.

Σημαντικό γεγονός στην ιστορία της αποτέλεσε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, μια ναυμαχία που διεξήχθη στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου (κόλπος του Λεπάντο, στα ιταλικά Lepanto) και αποτέλεσε μια πολύ εντυπωσιακή φάση κατά τον πόλεμο για την κατάκτηση της Κύπρου το 1571. Αυτή η νίκη των χριστιανών εναντίον των Τούρκων ήταν ένα ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης γενικότερα.

Αξιοθέατα

Το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου
Το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου

Το Ενετικό λιμάνι στο κέντρο της πόλης είναι το πρώτο στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που συναντά ο επισκέπτης στην πόλη. Θα μαγευτείτε απο το χαρακτήρα του και σίγουρα δε θα παραλείψετε να καθήσετε σε ένα από τα πολλά εστιατόρια ή καφέ που το αγκαλίαζουν. 

Κοιτώντας από το Ενετικό λιμάνι ψηλά προς το λόφο πάνω από την πόλη θα πάρετε μια ιδέα από το κάστρο της Ναυπάκτου.

Πάνω από την Ναύπακτο δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο

Αυτό το καλοδιατηρημένο κάστρο είναι η επόμενη στάση σας. Καλύτερη ώρα να το επισκεφτείτε είναι το απόγευμα, αρκετά πριν δύσει ο ήλιος ώστε να έχετε χρόνο να περιηγηθείτε σε αυτό και έπειτα να καθίσετε στο Καφέ Κάστρο ή στο Castello Cafe για να απολαύσετε τη δύση καθώς η πόλη παίρνει τα νυστερινά χρώματά της και τα φώτα τη στολίζουν. 

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να πάτε στο Ενετικό Κάστρο είναι με ταξί γιατί έτσι θα έχετε την ευκαιρία να κατεβείτε με τα πόδια και να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια που είναι χτισμένα μέσα στο κάστρο και να περπατήσετε στα πλακόστρωτα καλντερίμια της πόλης. 

Φτάνοντας πάλι στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι, καθώς θα έχει αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι, υπάρχει πιθανότητα να μην αναγνωρίσετε το σημείο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών θα έχουν κατακλύσει κάθε σημείο και ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε κάπου να καθίσετε. Μη το βάζετε κάτω. Η θέα του φωτισμένου λιμανού, του φάρου που αναβοσβήνει στην είσοδο του λιμανιού και ο χαρούμενος κόσμος θα σας μαγέψει εκ νέου. 

Αριστερά και δεξιά του λιμανιού, σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν δύο παραλίες η Ψανή και το Γρίμποβο που παρέχουν ακόμα περισσότερες απιλογές για φαγητό και ποτό ή καφέ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, οι δρόμοι που βρίσκονται μπροστά σε αυτές τις δύο παραλίες γίνονται πεζόδρομοι, η κυκλοφορία οχημάτων απαγορεύεται και οι πεζοί απολαμβάνουν τον περίπατό τους κάτω από τα τεράστια πλατάνια. 

Η παραλία της Ψανής στη Ναύπακτο

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι δύο παραλίες της πόλης πεζοδρομούνται

Από τις δύο αυτές παραλίες έχετε αναμπόδιστη θέα στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου η οποία κάθε Σάββατο βράδυ φωτίζεται εξαιρετικά. 

Άλλα αξιοθέατα της πόλης αποτελούν: 

  • Το παλιό αρχοντικό σπίτι της οικογένειας Μπότσαρη που στεγάζει μια ενδιαφέρουσα ιδιωτική συλλογή.
  • Το Μουσείο Φαρμάκη με εκθέματα από τους αγώνες του 1821 για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. 
  • Το Ρολόι του δεσπόζει πάνω από την πόλη.  
  • Η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Βιβλιοθήκη του Δήμου Ναυπάκτου. 
Το Ρολόι πάνω από την πόλη της Ναυπάκτου

Μην παραλείψετε να αγοράσετε το γλυκό κουταλιού Καρυδάκι, παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής και γευστική ανάμνηση για τους ντόπιους από την παιδική τους ηλικία. 

Τα ζαχαροπλαστεία της πόλης πωλούν Παραδοσιακό Γλυκό Καρυδάκι

 

Κείμενο: Βασίλης Geo Κυρίτσης

Leave a Reply

Your email address will not be published.